הישראלים מסתערים על המעשנות.
בישראל כל חג ואירוע זה על האש, וכל על האש זו חגיגה. אחרי מנגל פחמים פינה את מקומו כבר מזמן לגרילים משוכללים יותר, זה הזמן להכיר את הלהיט החדש מבית Traeger האמריקאית, שנותן חוויה אחרת לגמרי.
קשה להגיד מתי בדיוק זה קרה, אבל גרילים בחצר הבית הפכו לחלק משמעותי ובלתי נפרד מחווית הבשר שלנו בבית, בין אם זה באירועים משפחתיים או עם חברים, הגריל המקצועי החליף את המנגל הפשוט. בהתחלה היו אלה בעיקר חובבי הבשר המושבעים, אבל עם הזמן הגריל בחצר זו כבר לא נחלתו הבלעדית של הקרניבור, מכיון שהגריל עונה על הצורך הבסיסי של אנשים רבים באירוע ביתי קטן עד בינוני. הגריל נראה טוב ומוסיף מימד יוקרתי לחצר ולאווירה, ולא פחות חשוב – התפעול שלו קל ונח באופן יחסי לכל מה שהיה מוכר קודם.
תחום בישול הבשר הביתי לא קופא על שמריו, ומוסיף להתפתח כל הזמן, וגם הגרילים משתכללים ומשתדרגים, עד החידוש האחרון והגדול מכולם – המעשנה. כמו גריל הגז, גם הצעדים הראשונים של המעשנות אפופי מסתורין, וכמו תמיד, הראשונים להבין את היתרונות של המעשנה אלו הם חובבי הבשר המושבעים, שכבר נמצאים בחנויות המובחרות, וממהרים לרכוש ולהצטייד במעשנה איכותית לבית. מכיון שלא כולנו (עדיין) שמענו או הבנו תכלס מה זו בכלל מעשנה, אנסה להסביר בקצרה בשורות הבאות
מהי המעשנה, במה היא שונה מגריל הגז, ובעיקר – למי היא מתאימה כמו כפפה ליד.
מאחורי המעשנה אם עדיין לא ניחשתם, עומד סיפור טוב, ובשבילו נחזור אחורה בזמן עד ל 1973, למשבר הנפט הגדול, כאשר עלויות הנפט הגבוהות גרמו לאנשים רבים לחפש מקורות דלק חלופיים לחימום הבית. אדם נחמד (וחכם) בשם ג’ו טרייגר, החל לייצר תנורי חימום ביתיים הפועלים בעזרת כדוריות עץ דחוסות המוזנות בעזרת בורג ארכימדס (Auger) אל תוך תא בעירה, ושם מוצתות בעזרת מצת חשמלי ומאוורר שמזרים אוויר בקצב קבוע. אותו עיקרון שהומצא עבור תנורי החימום משמש אותנו עד היום לכלל מעשנות הפלט השונות.
בשנת 1985 המציא ג’ו את גריל הפלט הראשון, ושנה לאחר מכן הצליח לרשום פטנט על היצירה שלו, מה שגרם לכך שבמשך 20 שנה, עד 2006, טרייגר היתה החברה היחידה שייצרה ומכרה מעשנות וגרילים הפועלים על פלט. הדורות הראשונים של המוצר היו מאוד דומים למה שאנחנו מכירים כיום, אבל הרבה פחות מתוחכמים.
לרוב בקר הטמפרטורה ידע לעבוד ב – 3 מהירויות שונות, אשר סיפקו טווחי טמפרטורה די רחבים. עם התפתחות הטכנולוגיה, הפקדים השתכללו ונהיו יותר מדויקים, וכך גם בקרי הטמפרטורה, בשילוב של מספר נקודות מדידה בתא העישון.
אז איך בעצם טרייגר עובד?
הטרייגר שורף שבבי עץ טבעיים בצורה אחידה, בהתאם לטמפרטורת היעד (וכמובן הטמפרטורה בחוץ), ויודע לעבוד בטווח של 75 מעלות עד 260 מעלות, ולכן ככל שנעלה במעלות נקבל פחות תהליך עישון ויותר תהליך צליה (ובהתאמה לכך רוב מתכוני עישון הבשר הם בסביבות 75-105 מעלות).
היתרון הגדול והעיקרי של מעשנה הוא הדיוק שלה. היכולת לשלוט בטמפרטורה בטווח טעות יחסית נמוך, בשילוב מקור חום שהוא אש עצים אמיתי לגמרי (משבבי עץ דחוסים), מאפשר לנו לשלב בין היכולות של תנור, גריל ומעשנה במכשיר אחד.
עד כאן היסטוריה, וכעת להווה ולעתיד –
ב-2019 טרייגר חשפו את דור המוצרים הבא והחדיש שלהם, עם סדרת המעשנות D2 Drivetrain, שתגיע לארץ עם גרסה מחודשת של כלל מערכת ההנעה, ההצתה והפיקוד הדיגיטלי.
סדרת D2 מצויידת במנוע brushless חדש, שיודע לעבוד בטווח רחב של מהירויות, החל מקצב איטי שמיועד לשמירה על טמפרטורה נמוכה (מצב Keep Warm), ועד לקצב גבוה והצתה מהירה וחזקה (TurboTemp), שיאפשר לנו להגיע ל – 260 מעלות בנקודה הקרה ביותר באוויר המעשנה בתוך כ – 15 דקות בלבד מההצתה! כל הטכנולוגיה המעורבת במנוע קיבלה שדרוג משמעותי. המנוע היום הרבה יותר חכם ויעיל, עם מנגנון פתרון תקלות אוטומטי. גם השליטה בטמפרטורה קלה להגדרה והרבה יותר מדויקת ויציבה לאורך זמן, עם פחות תנועתיות בין הטמפרטורות.
כראוי למאה ה 21, מותקן על המעשנה צג דיגיטלי מלא, עם התראות, צלילים מצבי בישול ותוכניות בישול.
בנוסף, המעשנה של הדור החדש היא גם מוצר IOT, ומתקשרת עם אפליקציה שמחוברת למעשנה ב- WiFi, ובעזרת טכנולוגיית WiFire שמאפשרת לשלוט במעשנה מכל מקום בעולם (למעט הדלקה מרחוק מטעמי בטיחות).
בטרייגר אין מקור אש גלויה, ולכן צריבה על אש גלויה תהיה מעט קשה יותר. יחד עם זאת, בכל הדגמים של סדרת D2 ישנה אפשרות להגיע לטמפרטורה של 260 מעלות בנקודה הקרה יותר באוויר, כך שהרשת תהיה חמה עוד יותר, מה שמאפשר צריבה מאוד יפה.